Tuesday, January 25, 2011

Pre-Wedding

tadi buat blog walking kat blog Xora (saya suka baca belog beliau!! best!) dia ada buat ttg entri tips untuk pre-wedding yg saya kira baik utk sharekan dgn anda semua..(mantan b2b nak buat utk post-wedding pun ok jgk!) lagipula seorg sahabat baik saya di ofc akan buat pre wedding nex wek!!(sy x sabar..hehe sebok!)

rasanya gambar pre-wedding semakin mendapat perhatian b2b skrang ini.. kalo dulu2 biasanya gambar pre-wedding kita ambil di studio lengkap dgn pakaian pengantin kan.. tapi skrg ini lain sudah nampaknya.. malah lebih menarik dgn kepelbagaian ideas yg fresh2 belaka..

ok antara tipsnya adalah :- (full entri sila ke sini ye)

1. Idea - menetapkan tema & jalan cerita
  • tetapkan tema utk pre-wedding anda - 60an, santai, berkelah, sekolah dsb
  • perlu tahu jalan cerita utk pre-wedding anda samada hanya utk bergambar sahaja @ ada jalan cerita yang hendak kamu sampaikan.
2. Pakaian
  • pakaian dan penampilan diri perlu disesuaikan dgn tema
3. Lokasi
  • beritahu OP jika kamu ada tempat yg kamu suka & ingin bergambar di sana.
  • pastikan lokasi bersesuaian dgn tema kamu
  • kalau tiada idea minta cadangan dan bantuan dari OP
  • jika perlukan kebenaran utk masuk ke tempat tu, pergi jumpa guard dulu & minta kebenaran sebelum tarikh shooting.
4. Posing Idea - candid @ penuh gaya
  • pilih samada mahu candid @ pose @ kedua2nya.
  • bincangkan dgn OP
5. Props - props mati @ props hidup
  • props mati - peralatan @ perkakas yg diguna sesuai dgn tema anda - contoh : bakul piknik, teddy bear, gitar, tikar, basikal dsb (mesti disesuaikan dgn tema ye).
  • props hidup - makhluk hidup yg menyerikan pre-wedding kamu - contoh : kawan2 rapat, ahli keluarga, kucing dsb. (maklumkan props hidup kamu ttg tema pemakaian yg kamu kehendaki)
Tips2 terakhir sebelum shooting:
1. Hubungi OP untuk final briefing, ttpkan masa dan tempat utk bertemu semasa hari shooting!
2. Hubungi props (jika ada) utk ingatkan mereka semula apa yg perlu di pakai dsb.
3.Bawa baju dan kasut extra, makeup kit, kertas serap minyak
4. Dengar arahan OP
5.Eye contact sgt penting antara kamu, pasangan & props.
6. Sentiasa berkomunikasi dgn OP. Beritahu pose bagaimana yg anda mahukan, OP biasanya akan guide anda. Sentiasa dgr arahan OP.
7. Cari keserasian antara kamu dan pasangan.
8. Have fun!! itu yg sgt2 penting. Jgn stress kalau yg dirancang x menjadi.. kalau kamu gembira hasilnya akan nampak pada gambar.. so ENJOY!!

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...