Thursday, January 20, 2011

Inai..


Sedikit masa dulu kecoh ttg pemakaian inai berukir. Ia diharamkan kerana mempunyai unsur-unsur/budaya agama lain. Walaubagaimanapun, Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke88 yang bersidang pada 2 Oktober 2009 telah membincangkan Hukum Pemakaian Inai Bercorak Mengikut Syarak. Muzakarah telah memutuskan bahawa :
  • Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki adalah diharuskan bagi wanita sama ada yang telah berkahwin atau belum selagi mana ianya tidak menimbulkan fitnah.
  • Walaubagaimanapun, kadar pemakaian inai di kedua-dua tangan dan kaki adalah terhad sehingga pergelangan tangan dan buku lali sahaja, manakala warna yang digunakan tidak bersifat kekal seperti tatu dan mengandungi sebarang unsur yang meragukan. Mengenai corak atau ukiran yang digunakan pula, corak atau ukiran daun dan tumbuh-tumbuhan adalah dibenarkan. Manakala corak-corak haiwan, lambang dewa atau ajaran atau apa ua gambaran yang bertentang syarak adalah dilarang.
  • Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki bagi lelaki adalah tidak diharuskan kecuali pada sebilangan jari bagi pengantin semasa majlis perkahwinan dan juga untuk tujuan perubatan.

SUMBER :
PORTAL RASMI FATWA MALAYSIA


yg ini spt yg dibenarkan
iaitu setakat pergelanggan tgn / buku lali
yg ini x boleh ye!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...